Is Oeganda veilig?

Deel deze blog

Is Oeganda veilig?

Vaak krijgen we op info-avonden de vraag: is Oeganda veilig? Het antwoord dat we hierop kunnen geven is : ja, toch wel!

Voor de meeste mensen waart de geest van Idi Amin nog steeds rond in Oeganda. Gelukkig is deze periode al lang verleden tijd.

Oeganda heeft al ettelijke jaren een stabiele regering en een uit de kluiten gewassen politiemacht en een sterk leger. Het is dan ook een stabiele factor in de regio. De Oegandese overheid doet er dan ook alles aan om de zeer snel groeiende toeristische sector in het land optimaal te beschermen.

Ook de bevolking van Oeganda is zeer vriendelijk en geïnteresseerd in westerlingen. Europeanen worden over het algemeen met open armen verwelkomd. Oegandezen zijn meestal bescheiden en beleefd en hebben respect voor ‘muzungus’ (blanken) die hun land bezoeken. De overgrote meerderheid van de Oegandese bevolking spreekt Engels en slaan uit interesse graag een praatje met hun Europese medemens.

Omdat er in Oeganda nog geen sprake is van echt massatoerisme krijgt u ook nog weinig te maken met verkopers van allerlei slag die toeristen blijven stalken.

Het spreekt voor zich dat u zich niet met opzichtige dure spullen in grote menigten begeeft. Hoewel ook zakkenrollers schaars zijn in Oeganda, draagt u toch uw waardevolle spullen best op niet zichtbare plaatsen.

Ook politieke of andere demonstraties zijn te mijden. Politieke manifestaties kunnen zich voordoen in Kampala maar zijn momenteel eerder uitzonderlijk.

In het verkeer is het ook opletten geblazen. Naast het feit dat men links rijdt, houden Oegandese chauffeurs er een iets ander verkeersreglement op na dan in Europa. Ook de motorfietsen of boda boda’s zijn niet weg te denken uit het Oegandese straatbeeld. Ze zijn het vervoersmiddel bij uitstek voor groot en klein personen- en goederenvervoer.

Omdat voertuigen zonder lichten geen uitzondering zijn en niet alle wegen in de beste staat zijn, raden wij ook af om ‘s nachts te rijden. Zelf rijden in Oeganda vraagt enige ervaring met de lokale verkeersgebruiken. Het klinkt leuk, maar wij raden het niet echt aan.

Ook voortdurende infrastructuurwerken en drassige wegen kunnen al eens roet in uw reisroute gooien. Elizabeth Tours is dan ook met zijn aanwezigheid in Oeganda goed op de hoogte van de staat van het wegennet. Op die manier komt u niet voor verrassingen te staan.

We kiezen dan ook enkel voor lodges die betrouwbaar en veilig zijn. De meeste lodges hebben een goede WIFI verbinding waardoor u via whatsapp of messenger goedkoop en makkelijk contact kunt houden met het thuisfront.

In de Nationale Parken houdt u zich best aan de regels van de Uganda Wildlife Authority en uw gids-chauffeur. U verlaat uw voertuig niet zonder toestemming. U bent namelijk in het wild en niet in een dierentuin. Wanneer u te voet op pad bent met een gewapende ranger, volgt u zijn instructies nauwgezet op. Hij is er in de eerste plaats om u en de dieren te beschermen. Nachtsafari’s zijn niet toegestaan zonder een speciale vergunning. Ook raden we bij bootsafari’s altijd aan om een zwemvest te dragen.

U leest het: met een dosis gezond verstand kunt u met een gerust gemoed op vakantie vertrekken naar Oeganda. Hakuna matata en genieten van het prachtige Oeganda!

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

Ontvang de laatste updates in uw mailbox

Ontdek meer

Veiligheid

Is Oeganda veilig?

Is Oeganda veilig? Vaak krijgen we op info-avonden de vraag: is Oeganda veilig? Het antwoord dat we hierop kunnen geven is : ja, toch wel!

Wilt u meer info over onze reizen?

Neem contact met ons op