Veel Gestelde vragen
Wat moet u weten vooraleer u naar de ' Parel van Afrika' afreist?
FAQ
Om te kunnen reizen naar Oeganda heeft u 3 documenten nodig die u op zak moet hebben tijdens uw vlucht.
- Een paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is na datum van uw terugreis
- Een geldig visum. Deze inreisvergunning vraagt u best minimaal een maand op voorhand online aan op de volgende officiële website van de Oegandese overheid: https://visas.immigration.go.ug/ Opgelet: sommige niet-officiële sites proberen u te overtuigen om via hen een visum aan te vragen. Hiervoor betaalt u extra. De officiële prijs voor een visum bedraagt momenteel USD 50. Kies dus steeds voor de officiële webstek van Oeganda. Indien u problemen ondervindt tijdens het aanvraagproces, staan wij u met alle plezier bij.
- Een geldige inenting voor Gele Koorts. Dit ‘gele boekje’ wordt namelijk grondig gecontroleerd vooraleer u het land betreedt. In België kunt u zich best laten inenten in een erkend vaccinatiecentrum.
Het is verplicht om ingeënt te zijn tegen Gele Koorts en u moet dan ook een internationaal erkend inentingsbewijs kunnen voorleggen wanneer u toekomt op de internationale luchthaven in Entebbe.
Daarnaast worden volgende vaccins ook aangeraden.
- Een vaccinatie tegen DTP of tegen difterie, tetanus en polio.
- Een vaccinatie tegen hepatitis A
- Een zogenaamde BMR vaccinatie. Dit heeft u nodig wanneer u nooit een inenting tegen mazzelen heeft gekregen of nooit antistoffen heeft aangemaakt tegen de ziekte door de mazelen zelf
Verder neemt u specifiek voor Oeganda ook best malaria medicatie mee. Ook een afwerend middel tegen muggen kan handig zijn. Ook kleding met lange mouwen kan u ‘s avonds vrijwaren tegen vervelende muggenbeten. ‘s Nachts slapen onder een muskietennet is op sommige plaatsen ook aan te bevelen.
KLIK HIER om het volledige artikel over veiligheid in Oeganda te lezen
Hoewel Oeganda pal op de evenaar ligt en de zon hier bijna loodrecht op de aarde schijnt, is de temperatuur door de relatieve hoogte van het land toch vrij draaglijk. Reken op een gemiddelde temperatuur van 24 tem 28 graden. Toch beschermt u zich best omwille van de felle zon met een zonnecrème met hoge factor. Een hoofddeksel kan ook altijd van pas komen om u te beschermen tegen de felle zonnestralen. ‘s Avonds wanneer het donker wordt, zakken de temperaturen echter gevoelig en kunt u soms wel een trui gebruiken. Zeker in gebieden rond Kabale in het zuidwesten van Uganda. Dit gebied ligt namelijk hoger dan de rest van Oeganda.
Hou er ook rekening mee dat Oeganda twee, weliswaar korte regenseizoenen heeft. Eén ‘lang’ regenseizoen van maart tot en met mei en een kort regenseizoen van half oktober tot half december. Onder invloed van de klimaatverandering zijn deze regenperiodes tegenwoordig wel minder strikt afgelijnd dan vroeger. Gelukkig zijn de regenbuien in Oeganda wel eerder kort. Ook zijn ze soms aangenaam omdat op die manier het droge stof wordt weggespoeld.
In principe kunt u zelf met de wagen rijden in Oeganda. Voor de gemiddelde westerse toerist raden wij dit echter niet aan. Het verkeer in Oeganda heeft zo zijn eigen regels en uw weg vinden in de Nationale Parken is ook niet éénvoudig voor de leek. Bij wegversperringen, wegenwerken en zware regenval kan het zijn dat u niet op tijd in uw lodge geraakt waardoor u ‘s avonds moet rijden. De povere straatverlichting en de vaak ontbrekende verlichting van andere voertuigen kunnen dan wel eens voor problemen zorgen.
Omdat Oeganda vroeger onder Brits bestuur viel, rijdt men links in Oeganda. Het verkeer kan soms nogal hectisch zijn. Mini-busjes die fungeren als taxi (de zogenaamde matatu’s ), moto’s die fungeren als taxi (boda boda’s) en een hele hoop privévoertuigen en vrachtwagens. Zeker in Kampala is de infrastructuur zwaar ontoereikend voor het aantal voertuigen. Dit leidt in de hoofdstad overdag tot massale files. Gelukkig komt u als toerist weinig in Kampala en heeft u er dus weinig last van. De laatste jaren heeft men in de rest van het land enorme vooruitgang geboekt qua wegeninfrastructuur zodat u uw rondreis meestal kunt doen op nieuw aangelegde, goed verzorgde wegen. Opgelet: nog niet het hele land heeft een nieuw wegennet gekregen dus er zijn zeker nog delen waar u de zogenaamde ‘African massage’ aan den lijve kunt ervaren en waar u letterlijk met de ramen open stof kunt eten onderweg.
De Oegandese bevolking is gemiddeld zeer jong en groeit zeer snel. U zult onderweg dan ook gegarandeerd een hoop geüniformeerde schoolkinderen ontmoeten. Meestal zijn ze door het dolle heen om een blanke of ‘muzungu’ in levende lijve te ontmoeten.
Ook de gemiddelde Oegandees is over het algemeen zeer vriendelijk en open naar westerlingen toe en slaat maar wat graag een praatje met een toerist.
Oeganda is een zeer vruchtbaar land en een groot deel van de beroepsbevolking is dan ook werkzaam in de landbouw. Hoewel er de laatste decennia een relatieve politieke stabiliteit heerst in Oeganda en deze stabiliteit voor wat economische welvaart heeft gezorgd, kon zeker niet iedere Oegandees hiervan meeprofiteren. De dagelijkse ‘struggle for life’ is voor veel Oegandezen dan ook nog zeer hard. De meeste Oegandezen zijn religieus tot diepreligieus. Zo’n 85 % van de bevolking is Christelijk. Geloof wordt nog ernstig beleden in Oeganda zeker op zondagen en Christelijke feestdagen.
De meeste Oegandezen spreken Engels. Ze spreken ook nog één of meerdere inheemse moedertaal. Soms spreken ze ook Engels onderling omdat ze elkaars taal of dialect niet verstaan. De meest gesproken inheemse taal is Luganda.
In Oeganda wordt er gebruik gemaakt van de Oegandese Shilling. De wisselkoers bedraagt ongeveer 4100 UGX voor € 1. De koers is wel redelijk volatiel. Op de meeste toeristische plaatsen kan men ook in USD betalen. USD kunnen ook vrij makkelijk gewisseld worden. Euros kunnen vooral vlot gewisseld worden in grote steden…
U neemt best een Visa of Mastercard mee naar Oeganda. In de meeste steden kunt u met deze kredietkaarten ook makkelijk geld uit de muur halen. Bovendien kunt u in vele accommodaties ook al betalen met een kredietkaart. Ook met een gewone debetkaart die voorzien is van het Cirrus label kunt u meestal geld afhalen van een ATM. Het kan wel zijn dat u uw bankkaart moet laten deblokkeren bij uw bank voor het land Oeganda.
Ook US Dollars kunnen van pas komen in Oeganda. In sommige hotels dient in dollars betaald te worden. Om hoge wisselkoersen ter plaatse te vermijden neemt u best vanuit België of Nederland Dollars mee. Let wel op dat wanneer u Dollars meeneemt dat deze niet beschadigd, gekreukt of beschreven zijn. Best zijn ze ook gedrukt in 2012 of later. Anders worden ze op veel plaatsen moeilijk of zelfs niet aanvaard. Euros kunnen ook gewisseld worden in Oeganda maar ze worden vooral vlot gewisseld in grote steden.
Onderweg zult u weinig grote warenhuizen tegenkomen. Er zijn in elk kleiner centrum wel talloze winkeltjes waar u basisvoeding en dranken kunt krijgen. Dus om een kleine snack te kopen onderweg kunt u hier terecht. In en rond Kampala en Entebbe vindt u shopping malls met een westers aanbod. Om souvenirs en cadeautjes te scoren kunt u terecht bij lokale handelaars. Soms zijn de zaken die ze verkopen wel vrij streekgebonden. Dus als u iets ziet wat u mooi vindt, kunt u er proberen voor te gaan. Vergeet wel niet af te dingen. De meeste verkopers zetten hun vraagprijs veel te hoog voor toeristen. Het is dan ook een spel om een goede prijs te onderhandelen. U hoeft zich geen zorgen te maken dat u te laag biedt. Als de verkoper er niets op kan verdienen, krijgt u het ook niet mee.
Hier vindt u een lijstje van zaken die wij aanraden om mee te nemen op uw reis naar Oeganda:
- een soepele reistas, op die manier kan er makkelijker gestapeld worden in het safarivoertuig
- korte broeken
- T-shirts en hemden
- dichte schoenen om te wandelen
- een zaklamp en eventueel een zakmes om fruit te schillen
- een lange broek en lange trui
- een regenjasje
- zonnecrème met een hoge factor, een hoofddeksel en zonnebril
- toiletgerief en (malaria) medicatie
- eventueel een kleine rugzak of draagtas voor game drives en uitstappen
- een reisstekker om Engelse stopcontacten om te vormen naar continentale stopcontacten
In verschillende lodges kunt u tegen vergoeding eventuele vuile kleren laten wassen.
Diegenen die de gorilla expeditie meedoen kunnen best stevige wandelschoenen meenemen. Ook neemt u best lange sokken mee waar u uw lange broek kunt insteken. Op die manier bent u volledig beschermd tegen mieren en andere vervelende insecten. Afhankelijk van de vindplaats van de gorilla’s kan het zijn dat er stevig moet gewandeld worden om de gorilla familie te vinden. Ook kan het zijn dat u een ietwat heuvelachtig parcours moet volgen om de gorilla’s te bereiken. U neemt daarom best een paar werkhandschoenen mee voor in de tuin. Op die manier kunt u zich niet bezeren aan takken die u vasthoudt. Diegenen die zich willen laten ondersteunen tijdens deze tocht kunnen altijd dragers of ‘porters’ inhuren. Dit zijn lokale gidsen die u ondersteunen tijdens uw wandeling. Zij kosten $ 15 dollar en u helpt er de lokale gemeenschap mee aan een inkomen.
In Oeganda is het tijdens de zomertijd 1 uur later dan hier. Tijdens de wintertijd loopt dit verschil zelfs op tot twee uur. Oeganda ligt op de evenaar dus de zon komt op rond half zeven en gaat ook onder rond half zeven.
In Oeganda is het mobiele telefoonnetwerk vrij goed uitgebouwd. Zelfs in de meeste Nationale Parken heeft u nog mobiel bereik. Let wel op dat u niet te veel data gebruikt of telefoneert met uw Europees abonnement. De roaming kosten kunnen hoog oplopen. Beter is om in uw lodge verbinding te maken met de Wifi verbinding en te telefoneren via kosteloze applicaties als Whatsapp of Messenger. U kunt eventueel een Oegandese SIM kaart kopen op vertoon van uw paspoort
In Oeganda worden stopcontacten van het type G gebruikt. De netspanning bedraagt 240 Volt. Dit zijn gelijkaardige stopcontacten als in het Verenigd Koninkrijk. U kunt dus best een reisstekker meenemen. Mits een beetje techniek en duw- en trekwerk kunt u ook Belgische of Nederlandse stekkers in de Oegandese stopcontacten steken maar dat is niet aan te raden.
Met de meeste telefoons kunt u tegenwoordig al heel wat mooie, kwalitatieve beelden schieten tijdens uw trip.
Voor het semi- professioneel fotograferen van wild tijdens game drives raden wij een telelens van minimaal 200 mm aan.
Het is verboden om officiële gebouwen en het leger te fotograferen en te filmen. Wanneer u mensen wil fotograferen vraag dan eerst toestemming.