Nationale Parken in Oeganda

Meer dan 10 % van de oppervlakte van Oeganda is op de één of andere manier beschermd als Nationaal Park, Wildreservaat of natuurgebied. En de vegetatie van deze parken is zeer uiteenlopend. Men vindt in Oeganda beschermd tropisch regenwoud, uitgestrekte savannes, bossen en moerassen. Deze beschermde natuurgebieden maken het land zeer interessant voor toerisme maar gelukkig hebben ze in Oeganda nog niet te lijden onder echt massatoerisme. Het dierenrijk is na decennia van slecht beheer aan een opmars bezig. Vooral de diversiteit van de fauna behoort tot de top in Afrika.

Winston Churchil die in zijn jonge jaren het hele Afrikaanse continent bereisde, schreef al in het begin van de twintigste eeuw als reporter voor My African Journey het volgende: “Leg uw focus op Oeganda! Wat een pracht, wat een diversiteit in vormen en kleuren, wat een natuurrijkdom van planten, vogels, reptielen en wild in een groots kader. Oeganda is echt de Parel van Afrika!”

Door de relatief kleine oppervlakte van Oeganda zijn de natuurreservaten vrij goed bereikbaar. De laatste jaren zijn er enorme infrastructuurwerken geweest die het land hebben ontsloten waardoor het voor bezoekers eenvoudiger is om een onvergetelijke reis te maken in Oeganda.

gorilla in boom zwart wit e1638565844582
wever oeganda

Ontdek enkele parken!

Murchison Falls National Park

Het belangrijkste en grootste Nationaal Park is Murchison Falls National park. Dit park stelt zelden teleur wanneer u op safari gaat. U vindt er vele antilopen zoals hartebeesten, bosbokken, duikers, oribi’s, waterbokken en Oegandese kobs. Ideaal voedsel voor de roofdieren in dit park. Leeuwen en jachtluipaarden hebben normaal dan ook geen honger in Murchison National Park. Maar ook Rothschildgiraffen, Nijlpaarden en kuddes Afrikaanse olifanten zijn hier talrijk aanwezig. Ook wrattenzwijnen en hyena’s hebben hun thuis in dit park.

Queen Elizabeth National Park

Een ander veelbezocht park in Oeganda is het Queen Elizabeth National park. Ook dit park heeft een serieuze oppervlakte en heeft een rijke fauna. Hier vind men een aantal grote wilde dieren terug zoals de onvoorspelbare buffels, het luipaard en de koning van de jungle. Ook naast Nijlpaarden en olifanten kun je hier niet kijken. In dit park zitten ook een aantal zeldzame dieren zoals de Bate’s pygmee antilopen.

Kidepo Valley National Park

Een ander sterk opkomend park is Kidepo Valley National Park. Dit stukje natuur is nog zeer ongerept en voorlopig nog relatief weinig bezocht. Toch werd dit park in 2017 verkozen tot derde beste park in Afrika. U vindt er buffels, Afrikaanse olifanten, zebra’s, kleine dikdik antilopen, koedoe’s, rietbokken, spiesbokken en nog veel meer.