Wildlife en safari in Oeganda

Dieren bij de vleet

Wist u dat Oeganda qua verscheidenheid van wilde dieren het tweede land in Afrika is?

Waarschijnlijk niet. Toch zitten er ongeveer 350 verschillende wilde diersoorten in Oeganda en bovendien zijn de Nationale Parken en Wildlife Reserves waarin ze zich bevinden vrij makkelijk toegankelijk.

De dierenrijkdom van Oeganda heeft natuurlijk veel te maken met de rijke vegetatie die voorkomt in het land. Hoogteverschillen en temperatuurschommelingen doorheen het land zorgen voor een grote variëteit in plantengroei en vegetatietypes. Deze diversiteit zorgt ervoor dat er voor elk dier wel een ideale habitat wordt gecreëerd.

Men vindt in Oeganda hooggebergte, woestijn, savanne, bossen en regenwouden. Elk dier gedijt natuurlijk in zijn eigen habitat.

Vooral de gorilla’s en de chimpansees die leven in de regenwouden lokken de laatste jaren veel toeristen naar Oeganda. Maar Oeganda herbergt ook vele andere apensoorten zoals bavianen

Maar niet alleen de mogelijkheid om de mensapen te ontdekken in hun natuurlijke omgeving trekt veel toeristen naar Oeganda. Ook de grotere diersoorten of The Big 5 hebben hun thuis in Oeganda. Leeuwen, luipaarden, buffels, neushoorns en olifanten vindt men terug in de Nationale Parken en reservaten. Maar ook ander wild zoals antilopen, jachtluipaarden, zebra’s, giraffen, jakhalzen en zeker Nijlpaarden zijn talrijk aanwezig in Oeganda. We zitten ten slotte aan de Nijl. Ook de vogelrijkdom is enorm in Oeganda.

In die mate dat ornithologen speciaal het land bezoeken om aan birdwatching te doen. Meer info over vogels vindt u hier.

nijlpaarden in actie
leeuwenfamilie
moeder aap en jong

Een greep uit het dierenrijk

Rothschold Giraf

Deze enorme viervoeter kunt u niet missen in de Oegandese wildparken. Hij komt veel frequenter voor in dit land dan de Masaigiraf. Ze worden wel 6 meter groot en hebben een lichtgele kleur. Het contrast met de donkere vlekken is dan ook groot.

luipaard Oeganda e1639747238863
Het luipaard en jachtluipaard

In Oeganda leven zowel luipaarden als jachtluipaarden of cheetahs. Jachtluipaarden herkent men aan hun kleine koppen en hun ongelooflijke snelheid. Ze zijn te vinden in Murchison National Park en het zijn bedreven jagers op allerlei antilopen. Luipaarden of panters daarentegen vindt men meer in Queen Elizabeth National Park. Het zijn uitstekende klimmers en zwemmers en luieren overdag wel eens graag in een boom.

Golden monkey Uganda
Golden Monkey

Deze bedreigde diersoort leeft vooral in regenwoud waar bamboe aanwezig is. Ze eten dan ook veel bamboe en bamboebladeren maar ook fruit. Het zijn sociale dieren die in groepsverband leven. Ze slapen bovendien in bamboeplanten en houden vaak een vaste slaapplaats aan.